Question 1
Use an appropriate text type from the options below the task you choose. Write 250 to 400 words.
Your city is considering closing the local library because too few people use it. You do not want this to happen. Write a text for the city council in which you explain why you are concerned about this and suggest what they can do to attract more people to the library.
| Leaflet | Letter | Presentation |
Mark as Complete
Mark Scheme
Question 2
Use an appropriate text type from the options below the task you choose. Write 250 to 400 words.
You feel that one of your school rules is outdated and may have negative impacts on students. You want this rule changed. Write a text in which you explain to the school principal why this rule is a problem and suggest how it could be changed.
| Blog | Speech | Proposal |
Mark as Complete
Mark Scheme
Question 3
Use an appropriate text type from the options below the task you choose. Write 250 to 400 words.
You recently met a business owner who thinks that after-school activities are more useful than lessons. You found his/her ideas interesting, and you want to share them with the other students at your school. Write a text describing and discussing the business owner’s ideas in more detail.
| Interview | Online forum posting | Proposal |
Mark as Complete
Mark Scheme
Question 4
Use an appropriate text type from the options below the task you choose. Write 250 to 400 words.
Your school, which is in an English-speaking country, is planning to offer beginner English classes to help new overseas students settle into school life. Your school principal has asked all English B students to recommend useful topics for these lessons. Write a text offering your ideas for such lessons and explaining why they would be helpful to the new students.
| Leaflet | Letter | Proposal |
Mark as Complete
Mark Scheme
Question 5
A student talks about her experience of homeschooling
Elena Kervitsky, Contributor
Student in Maryland, USA
I left school in the third grade (1) because it is difficult to learn when there are 30 or more kids in each class. Most students don’t get the attention they need for a proper education.
With homeschooling, you can learn as slow or as fast as you want. You must learn the required topics but you can choose what you learn on top of that. Your choice is not limited to the five or less options you get as extra classes if you are in school.
Someone who is in a school has a very restricting schedule — you have an exact amount of sick days or snow days (2) and holidays. A benefit of homeschooling is that you can work when you want so you can take a trip at any time of the year. I have been all over the world thanks to my choice of education.
In most schools, you learn with a textbook, but homeschoolers also learn with hands-on learning. It is difficult to have this type of learning in a classroom because of the number of students, but for homeschoolers it’s an effective and exciting way to learn.
Some people think that homeschoolers have no social life. However, most homeschoolers take classes with other kids — sports or arts classes usually. In fact, I have met some of my best friends at classes like those. With homeschooling, you meet some really cool people, and you learn a lot from people who are different from you.
Homeschooling requires a lot of discipline. Once a year, all homeschoolers meet with a teacher who reviews the work they have done that year. You either pass or get a warning. If you get a warning, you have not done enough work and they will expect you to do a lot more of it the next year. If you don’t pass the next year, you will be sent back to school, and no one who has enjoyed homeschooling wants that. Homeschooling has its ups and downs, but it is an amazing experience altogether.
1 third grade: the third school year of primary school. Students are usually 8–9 years old
2 snow days: days when schools close because of snow
Question:
Answer the following questions (paragraphs 1-2).
1. Why did the writer decide to stop attending school?
2. Which phrase shows that homeschoolers can set the pace of their learning?
3. Which phrase means “additionally”?
What do the following words mean in the text? Choose the appropriate words from the list.
| 4. schedule (paragraph 3) | A. volume B. timetable C. number D. advantage E. demand F. scheme |
| 5. amount (paragraph 3) | |
| 6. benefit (paragraph 3) |
Find the words that complete the following sentences. Answer using the words as they appear in paragraphs 4-5.
7. If there are many students in a class, it is difficult to have…
8. The writer says she has been able to make best friends in...
9. Mixing with a variety of new people allows homeschoolers to…
Choose the correct answer (paragraph 6).
10. According to the writer, homeschoolers must…
A. Develop their self-management skills.
B. Send their work to a local teacher.
C. Learn a lot of information by heart.
D. Review their own work each year.
11. Homeschoolers who do not pass the year for the first time have to…
A. Repeat the whole school year.
B. Make specific improvements.
C. Demonstrates a greater effort.
D. Return to the school classroom.
12. When the writer says that “Homeschooling has its ups and downs”, the author is suggesting that…
A. It is a rather imprecise way to learn.
B. It produces both good and poor results.
C. It is an unpredictable form of education.
D. It has advantages and disadvantages.
Easy
Mark as Complete
Mark Scheme
Question 6
Britain’s gender pay gap starts with pocket money
By Magdalena Mis
... The gender pay gap ... between women and men’s earnings starts in childhood in Britain with girls receiving 20 percent less pocket money than boys, according to a [recent online] survey … [of 2000 children in the UK undertaken by the market research agency Childwise].
Boys aged five to 16 receive an average allowance of 10.70 pounds ... per week, while girls [of] the same age get just 8.50 pounds ... , according to ... [the] report. ...
The pay gap grows to 30 percent as children get older, with boys aged 11 to 16 receiving 17.80 pounds ... each week, while girls receive almost a third less with an average of 12.50 pounds,… the report said.
[There are] “an early gender imbalance in the way parents educate their children about money matters and financial independence,” said Jenny Ehren, Childwise research manager.
“The challenge for parents is to avoid inadvertently perpetuating these gender divisions themselves, and to help children learn the skills needed to be a confident and independent adult,” she said in a statement.
Girls seemed to ... [receive less money] than boys and were more likely to have things bought for them. ... [This approach] helped to bridge the pay gap but also ... [partially explained it], the report said.
Parents were more likely to hand out cash to the boys while managing money on [the] girls’ behalf.
British boys were more likely than girls to receive some kind of regular income while girls were more likely to receive no cash at all, the report said.
Sam Smethers of The Fawcett Society, a campaign group promoting women’s ... [employment] rights, ... said [the] gender pay gap between boys and girls reflected the situation they face in adult life.
“These figures reveal that we undervalue girls from a very early age. What chance do they have at work?”
According to [The] Fawcett [Society], ... women in Britain were paid 13.9 percent less than men. [The group has calculated that] at the current rate, it will take another 62 years before women’s work is valued as much as that of men. …
Question:
1. Choose the three true statements (paragraphs 1-7).
A. 20 percent of the girls surveyed said they received less pocket money than boys.
B. Childwise conducted the online survey about gender pay gap.
C. Girls receive £12.50 less allowance each week than boys.
D. Jenny Ehren thinks parents educate boys and girls about money differently.
E. Jenny Ehren thinks children need to learn more about money.
F. Parents were more likely to control boys’ spending than girls’ spending.
Find the word or phrase in paragraphs 1-2 which means the following:
2. Difference
3. Examination
4. Identical
To whom or to what do the underlined words refer? Answer using the words as they appear in the text.
5. ...gender divisions themselves... (paragraph 5)
6. ...to have things bought for them. (paragraph 5)
7. ...partially explained it... (paragraph 6)
Choose the correct answer (paragraphs 8-11).
8. According to the report, a minority of girls receive...
A. More pocket money than boys.
B. Nothing at all as pocket money.
C. As much pocket money as boys.
D. Presents in the form of money.
9. According to Sam Smethers, differences in pay for men and women...
A. Become less important with the passage of time.
B. Reflect the advances made in women’s rights.
C. Are the result of changing employment rights.
D. Are very similar to those between girls and boys.
10. The phrase “What chance do they have?” means:
A. Why won’t girls improve their situation?
B. How many worries must girls face?
C. What is the likelihood girls will succeed?
D. When will girls accept their situation?
11. The Fawcett Society has predicted that only in 62 years’ time will women...
A. Be employed on the same pay rates as men.
B. Be earning more than men for the first time.
C. Work in the same positions as men.
D. Become more valued for their quality of work.
Medium
Mark as Complete
Mark Scheme
Question 7
What do travel agents do?
Understanding the responsibilities undertaken by this role may help people begin their career and increase their chances of job success. In this article, we explain the role of a travel agent.
[ – 11 – ]
Despite the popularity of automated booking systems for vacations, travel agents are in demand for trips that require thoughtful planning and expertise. Travel agents ensure travel plans, such as activities and costs, receive a personalized touch while often providing clients with the best value for their money.
[ – 12 – ]
Travel agents help clients make travel arrangements or explore different travel package options. They may suggest accommodations or destinations, and they can help people arrange a travel itinerary. A travel agent can also book flights, hotels and make reservations. Before travel +agents can make travel arrangements, it’s essential for them to learn about their clients, including a budget, schedule, ideal vacation and preferred travel method. For example, a travel agent who learns a client is afraid of flying may suggest a cruise instead.
[ – 13 – ]
Additionally, travel agents may field complex questions regarding national and international travel. For example, they can help clients understand the health and safety protocols airlines or countries are currently adhering to for travel. This role can often act as a buffer between the consumer and travel suppliers.
[ – 14 – ]
A travel agent also has various duties that can change daily based on their client or agency work, but some typical responsibilities for this role include:
Question:
Choose the appropriate word from the list that completes each gap in the following text (paragraphs 1-2).
Nowadays, many people make use of [ – 1 – ] booking systems. Nevertheless, some people find that travel agents are still very [ – 2 – ]. They offer face-to-face [ – 3 – ] services to travellers looking for something different, including activities and pricing. Travel agents often deliver [ – 4 – ] value to customers.
| 1. [ – 1 – ] | A. experienced B. real C. online D. individualized E. affordable F. fast G. limited H. helpful |
| 2. [ – 2 – ] | |
| 3. [ – 3 – ] | |
| 4. [ – 4– ] |
The following statements are either true or false. Tick the correct option, then justify it using words as they appear in the text. (paragraphs 3-4).
5. Travel agents do not need to know about their customers’ spending limits
True
False
Justification:
6. Travel agents sometimes recommend an alternative trip to nervous travellers.
True
False
Justification:
7. Travel agents often work together with travel suppliers so the customer does not have to.
True
False
Justification:
Find the word or phrase in paragraph 4 which means the following:
8. answer
9. Rules
10.Following
Choose an appropriate heading from the list that completes each gap in the text.
| 11. [ – 11 – ] | A. A personalized touch B. The importance of offering cheap travel options C. The resilience of travel agents in the digital age D. Booking flights and hotels for clients E. The dos and don’ts of travelling F. Daily responsibilities and flexibility of the role G. Considering the expertise of the client H. Navigating complex travel queries |
| 12. [ – 12 – ] | |
| 13. [ – 13 – ] | |
| 14. [ – 14 – ] |
Medium
Mark as Complete
Mark Scheme
Question 8
Honoring Black History with Anitra Belle Henderson
In 1860, a plantation owner smuggled in a shipload of 110 African people to Alabama on the Clotilda, the last known slave ship to arrive in the US, decades after the banning of the importation of enslaved people. When enslaved people were freed in 1865, survivors of the Clotilda couldn’t afford to return to Africa, so they founded Africatown instead, a bustling town rooted in their homelands and cultures.
After years of searching for the long-lost Clotilda, a team of historians and archaeologists finally discovered it at the bottom of Alabama’s Mobile River in 2019.
Now, the City of Mobile will open a heritage house this summer to tell the story of the Clotilda’s survivors and of Africatown.
“We are excited to help the community of Africatown tell their story,” says Anitra Belle Henderson, the leader of the team planning all the Africatown projects. “Our goal is for visitors to understand more about those who were enslaved. They have a name and a story.”
The heritage house is designed to be an immersive experience. Visitors will feel the waves of the ocean like the enslaved people felt on their voyage, read stories about the slave trade and the survivors of the Clotilda. They’ll also be able to visit Africatown, where many descendants of the Clotilda’s survivors still reside.
“Each detail of the heritage house was designed with reverence to the ancestors, descendants and the community,” Belle Henderson says. “Those who are curious about African culture can visit an African community on American soil—a community that was built with hope and promise.”
“The many stories show the diverse brilliance of black people,” she says. “Since the discovery of the Clotilda there has been a new excitement in the community. Educating people about Africatown’s past will definitely create a bright future for a community that so deserves the attention it is receiving.”
Question:
The following statements are either true or false. Tick the correct option, then justify it using words as they appear in the text (paragraphs 1-2).
1. We know that other slave ships arrived in the US after the Clotilda.
True
False
Justification:
2. The people who arrived on the Clotilda didn’t have enough money to go back to their home.
True
False
Justification:
3. The founders of Africatown based it on the countries they came from.
True
False
Justification:
4. The location of the Clotilda was identified by a group of experts.
True
False
Justification:
Choose the correct answer (paragraphs 3-7).
5. Henderson and her team are very keen that the heritage house will...
A. give a voice to the Africatown community.
B. lead to further projects in the City of Mobile.
C. encourage more people to visit Africatown.
D. be opened to the public before summer.
6. The heritage house project will enable visitors to…
A. go on board the recently restored Clotilda.
B. meet survivors of the Clotilda in person.
C. learn about the real experiences of the slave trade.
D. see how the Africatown settlement was built.
7. According to Henderson, Africatown was developed with a sense of…
A. optimism.
B. urgency.
C. achievement.
D. uncertainty.
8. According to Henderson, the discovery of the Clotilda…
A. is likely to bring challenges to Africatown.
B. is providing new opportunities for Africatown.
C. has reopened unhappy memories of US history.
D. was inspired by the heritage house project.
Answer the following questions.
9. Which phrase in paragraph 5 suggests that the heritage house will stimulate a number of senses?
10. Which phrase in paragraph 5 tells us that people continue to live in Africatown?
11. Which word in paragraph 6 suggests that respect is a key element in the design of the heritage house?
To whom or to what do the underlined words refer? Answer using words as they appear in the text.
12. Our goal is for visitors... (paragraph 4)
13. They have a name... (paragraph 4)
14. Those who are curious... (paragraph 6)
Medium
Mark as Complete
Mark Scheme
Question 9
Useful diet tips on the road to recovery
In a healthy-eating workshop session at a patient support centre in Hong Kong, about 20 people listen attentively as a dietitian explains the benefits of a vegetarian lifestyle. The participants, many of whom have recovered from cancer, are also given tips on how to get all the nutrients they need if they adopt a meat-free approach.
The gathering is one of the highlights of a wellness programme set up by Maggie’s Cancer Caring Centre. Helen Lui, who runs the charity, said it was important to make sure patients got enough nutrients during and after their treatment. Under the theme “Eating Well”, an array of activities have been staged at the organisation’s specially-designed centre, all aimed at helping patients better equip themselves for the challenges of their illnesses. “As well as talks on nutrition, since body conditions among patients vary, we also carry out diet assessment for individuals and make specific recommendations to them,” Lui said.
Dietitian Sally Poon, who hosted the healthy-eating workshop, said demand for one-on-one diet assessment was huge. When designing personal diet plans for patients, Poon sometimes had to address their concerns about widely-believed food myths, which prompted many to avoid certain ingredients. “I explain to them whether these food myths are substantiated by scientific evidence,” she said. “It’s important for patients to eat enough calories. We don’t normally encourage them to quit any particular type of food.”
Mok Chun-keung, 66, sought advice from the diet expert to deal with his digestive problems. The retiree stopped eating meat after being diagnosed with cancer about two years ago. “I just ate vegetables,” Mok said. He is thankful that Poon has helped him to balance his diet.
The centre was founded by Maggie Jencks, who had first-hand experience of living with cancer. She used this to create a blueprint for a new type of care. The philanthropist saw the need for a welcoming place away from a hospital, where patients, their families and friends could go for support.
The first Maggie’s Centre opened in Edinburgh in 1996, a year after her death. In 2008, the charity opened a temporary centre in Hong Kong, which was relocated five years later to its present address, in a building designed by architect Frank Gehry.
Question:
Choose the correct answer.
1. The workshop participants are...
A. supportive.
B. interested.
C. bored.
D. caring.
2. The workshop is for people who...
A. need to eat well.
B. want to lose weight.
C. are already vegetarians.
D. eat too much meat.
The following statements are either true or false. Tick the correct option, then justify it using words as they appear in the text.
3. The wellness programme runs a number of memorable events.
True
False
Justification:
4. For patients, eating healthily is most important after their treatment.
True
False
Justification:
5. Personal nutrition sessions take place because individual patients vary.
True
False
Justification:
6. Many patients accept rumours about avoiding particular types of food.
True
False
Justification:
7. Sally Poon advises the centre’s patients not to eat meat.
True
False
Justification:
Choose an appropriate ending from the list that completes each sentence.
| 8. Mr Mok... | A. worked at Maggie’s Centre in Edinburgh. B. designed the new caring centre building. C. ate only vegetables after becoming ill. D. formed the idea for the caring centre. E. gave diet advice to Sally Poon. F. opened the first caring centre in 2008. G. designed the first caring centre building. H. helped Mr Mok learn to improve his diet. |
| 9. Sally Poon... | |
| 10. Maggie Jencks... | |
| 11. Frank Gehry... |
Choose the correct answer.
12. Maggie Jencks hoped that her centre would be...
A. located inside a hospital.
B. supported by her family and friends.
C. welcoming to philanthropists.
D. helpful to patients and their loved ones.
13. The main purpose of the text is...
A. to discuss the benefits of healthy eating.
B. to report on the work of the caring centre.
C. to promote the next workshop activity.
D. to inform the reader about Maggie Jencks.
Hard
Mark as Complete
Mark Scheme
Question 10
No exams, no uniform and no football team: Inside the best school in the world
Welcome to High Tech High, where classes are just as likely to be making skateboards as studying maths, yet 95% go on to university.
A group of casually dressed teenagers are chattering about their upcoming lessons. The walls around them are hung with artwork. Subject boundaries are fluid. Maths and physics are taught as one. English and history share time. An art and physics scheme resulted in a school full of life-size wooden staircases which led nowhere.
High Tech High has achieved fame thanks to a documentary called Most Likely To Succeed, which showed the life of the school and has been screened around the world. At this school, written exams have been replaced by projects that are displayed to an audience of parents, alumni and locals. The teens don’t carry satchels of books and the corridors are locker-free. But everywhere there’s an air of purpose and good fortune.
This is a school that gets results for its pupils. Pupils are not elite: 15% have special educational needs, 50% are low-income and 44% of the graduates are the first in their family to go on to higher education.
High Tech High was envisioned by Larry Rosenstock, who rethought schooling for the 21st century. He looked at all the elements of a child’s education and he posed the question: How can a system of education that was set up to produce workers for the factories of the 19th and 20th century be relevant to young people today?
In previous generations, workers sat in rows in offices or stood in line by conveyor belts (1). They needed to learn discipline, patience and an understanding of hierarchy. In the 21st century, employment already looks quite different. With less job security and a fast-changing job market, workers need to learn flexibility, resilience and teamwork. In addition to academic skills, there will also be more focus on technology, politics and language.
The school teaches children aged 14–18. The youngest and most senior years share the ground floor, with the elders acting as positive role models for the newbies (2).
The school’s approach to teaching and learning reflects Rosenstock’s approach. He discovered that if children made things as they learnt, their comprehension of the topic was improved. Deeper learning is based on encouraging critical thinking, learning to collaborate, and effective presentation skills.
1 conveyor belts: a continuously moving strip of rubber or metal which is used in factories for moving objects along
2 newbies: newcomers
Question:
Answer the following questions.
1. What is the surprising consequence of students making skateboards and studying maths in High Tech High?
2. Which words in paragraphs 1–2 tell us that students in this school do not wear a uniform?
3. Which word in paragraphs 1–2 means “not rigid”?
4. What was the result of showing the documentary in many countries?
Choose the correct answer.
5. At High Tech High...
A. parents help students with school projects.
B. people from the area teach classes in the school.
C. there are no cupboards for students’ belongings.
D. parents, alumni and locals set exams for students.
6. Which of the following is true about students at High Tech High?
A. Most students come from wealthy families.
B. Some students need extra academic support.
C. All students’ parents are university graduates.
D. Many students receive scholarships.
7. Larry Rosenstock...
A. was the first pupil to attend High Tech High.
B. wanted to educate factory workers.
C. criticized the system of education at High Tech High.
D. wanted to bring education up to date.
8. According to the text, workers in the past...
A. complained about their working conditions.
B. stood behind desks.
C. had to follow instructions.
D. worked very long hours.
9. According to the text, workers today...
A. tend to stay in the same job for a long time.
B. must be able to work quickly.
C. should study science at university.
D. need to adapt to different types of jobs.
10. Choose the four true statements.
A. The classes at High Tech High are for teenagers.
B. High Tech High offers evening classes for adults.
C. The youngest and the oldest students are taught together.
D. Older children show the younger ones how to behave.
E. The school courses are both academic and practical.
F. The school encourages students to be critical of themselves.
G. The school encourages students to work individually.
H. The school teaches students to communicate convincingly.
Hard
Mark as Complete
Mark Scheme
Question 1
Use an appropriate text type from the options below the task you choose. Write 250 to 400 words.
Your city is considering closing the local library because too few people use it. You do not want this to happen. Write a text for the city council in which you explain why you are concerned about this and suggest what they can do to attract more people to the library.
| Leaflet | Letter | Presentation |
Answer keys:
| Text type & Its convention | Rationale | |
| Appropriate | Letter:
| This text type is suitable for addressing a concern or issue (‘closing the local library’) to specified audiences, including small groups (‘the city council’). |
| Generally appropriate | Presentation:
| This text type is suitable for addressing a specific audience (the city council) about a shared issue, but it usually requires an occasion in which the presentation is delivered. The choice may be considered “appropriate” if the response refers to such a context with audience addressed clearly and speaker's capacity or authority made clear (e.g. head of neighbourhood committee, representative of local group, etc.) |
| Generally inappropriate | Leaflet:
| This text type is a mass media text, generally used to share information with unspecified audiences (e.g. the general public). |
Sample answer (detailed outline):
| Title | To: The City Council, [City Name] From: [Your Name/Title - e.g., Concerned Citizen, Community Advocate] Date: [Current Date] |
| Introduction |
|
| Body 1 | Main point 1: Explain why they are concerned about the potential closing of the library
|
| Body 2 | Main point 2: Suggestions for attracting more people
|
| Conclusion |
|
Question 2
Use an appropriate text type from the options below the task you choose. Write 250 to 400 words.
You feel that one of your school rules is outdated and may have negative impacts on students. You want this rule changed. Write a text in which you explain to the school principal why this rule is a problem and suggest how it could be changed.
| Blog | Speech | Proposal |
Answer keys:
| Text type & Its convention | Rationale | |
| Appropriate | Proposal
| The text type is suitable for the purpose of submitting ideas or solutions for implementation in order to address an issue that affects a large group of people. |
| Generally appropriate | Speech
| The text type is suitable for the purpose of sharing ideas and suggestions, but it is not usually used to communicate with an individual (the school principal). If the response makes clear that the writer is addressing the principal only in a formal context to provide a proposal verbally (i.e., it is indicated the meeting had been pre-arranged), then it may be considered “appropriate” |
| Generally inappropriate | Blog
| The text type is typically used for the purpose of sharing the writer’s thoughts and opinions with a larger group of unspecified audience. |
Sample answer (detailed outline):
| Title | Briefly introduce the main purpose |
| Introduction |
|
| Body 1 | Main point 1: Explain why this rule is a problem
|
| Body 2 | Main point 2: Suggestion for changes
|
| Conclusion |
|
Question 3
Use an appropriate text type from the options below the task you choose. Write 250 to 400 words.
You recently met a business owner who thinks that after-school activities are more useful than lessons. You found his/her ideas interesting, and you want to share them with the other students at your school. Write a text describing and discussing the business owner’s ideas in more detail.
| Interview | Online forum posting | Proposal |
Answer keys:
| Text type & Its convention | Rationale | |
| Appropriate | Interview (Embedded)
(Transcribed)
| The text type is suitable for sharing the ideas of another person first-hand with a large audience (i.e. the other students at the school). |
| Generally appropriate | Online forum posting
| The text type is suitable for sharing the ideas of another person but it is typically used to communicate with an undefined group of people. The choice may be considered “appropriate” if the response makes clear the posting is on a school forum. |
| Generally inappropriate | Proposal
| The text type is usually used to make a proposal, rather than to share ideas. It is usually read only by the person(s) that the text is sent to. |
Sample answer (detailed outline):
| Introduction |
|
| Body 1 | Main point 1: The politician's perspective
|
| Body 2 | Main point 2: Balancing the benefits of lessons
|
| Conclusion |
|
Question 4
Use an appropriate text type from the options below the task you choose. Write 250 to 400 words.
Your school, which is in an English-speaking country, is planning to offer beginner English classes to help new overseas students settle into school life. Your school principal has asked all English B students to recommend useful topics for these lessons. Write a text offering your ideas for such lessons and explaining why they would be helpful to the new students.
| Leaflet | Letter | Proposal |
Answer keys:
| Text type & Its convention | Rationale | |
| Appropriate | Proposal
| The text type is suitable for making a proposal, to be read by the individual that it is submitted to. |
| Generally appropriate | Letter
| The text type is suitable for communicating with an individual, but it is not necessarily used to make proposals. The choice may be considered “appropriate” if the response makes clear that the purpose of the writing is to propose. |
| Generally inappropriate | Leaflet
| The text type is typically used to inform or raise awareness among a mass audience. It is not usually used to make a proposal to an individual. |
Sample answer (detailed outline):
| Title | Briefly summarize the proposal’s topic |
| Introduction |
|
| Body 1 | Main point 1: Essential School Vocabulary and Classroom Communication
|
| Body 2 | Main point 2: Understanding School Culture and Expectations
|
| Conclusion |
|
Question 5
A student talks about her experience of homeschooling
Elena Kervitsky, Contributor
Student in Maryland, USA
I left school in the third grade (1) because it is difficult to learn when there are 30 or more kids in each class. Most students don’t get the attention they need for a proper education.
With homeschooling, you can learn as slow or as fast as you want. You must learn the required topics but you can choose what you learn on top of that. Your choice is not limited to the five or less options you get as extra classes if you are in school.
Someone who is in a school has a very restricting schedule — you have an exact amount of sick days or snow days (2) and holidays. A benefit of homeschooling is that you can work when you want so you can take a trip at any time of the year. I have been all over the world thanks to my choice of education.
In most schools, you learn with a textbook, but homeschoolers also learn with hands-on learning. It is difficult to have this type of learning in a classroom because of the number of students, but for homeschoolers it’s an effective and exciting way to learn.
Some people think that homeschoolers have no social life. However, most homeschoolers take classes with other kids — sports or arts classes usually. In fact, I have met some of my best friends at classes like those. With homeschooling, you meet some really cool people, and you learn a lot from people who are different from you.
Homeschooling requires a lot of discipline. Once a year, all homeschoolers meet with a teacher who reviews the work they have done that year. You either pass or get a warning. If you get a warning, you have not done enough work and they will expect you to do a lot more of it the next year. If you don’t pass the next year, you will be sent back to school, and no one who has enjoyed homeschooling wants that. Homeschooling has its ups and downs, but it is an amazing experience altogether.
1 third grade: the third school year of primary school. Students are usually 8–9 years old
2 snow days: days when schools close because of snow
Question:
Answer the following questions (paragraphs 1-2).
1. Why did the writer decide to stop attending school?
2. Which phrase shows that homeschoolers can set the pace of their learning?
3. Which phrase means “additionally”?
What do the following words mean in the text? Choose the appropriate words from the list.
| 4. schedule (paragraph 3) | A. volume B. timetable C. number D. advantage E. demand F. scheme |
| 5. amount (paragraph 3) | |
| 6. benefit (paragraph 3) |
Find the words that complete the following sentences. Answer using the words as they appear in paragraphs 4-5.
7. If there are many students in a class, it is difficult to have…
8. The writer says she has been able to make best friends in...
9. Mixing with a variety of new people allows homeschoolers to…
Choose the correct answer (paragraph 6).
10. According to the writer, homeschoolers must…
A. Develop their self-management skills.
B. Send their work to a local teacher.
C. Learn a lot of information by heart.
D. Review their own work each year.
11. Homeschoolers who do not pass the year for the first time have to…
A. Repeat the whole school year.
B. Make specific improvements.
C. Demonstrates a greater effort.
D. Return to the school classroom.
12. When the writer says that “Homeschooling has its ups and downs”, the author is suggesting that…
A. It is a rather imprecise way to learn.
B. It produces both good and poor results.
C. It is an unpredictable form of education.
D. It has advantages and disadvantages.
Answer:
1. Target answer: (because it is) difficult to learn when there are 30 or more kids (in each class)
Accept: other wording with the same meaning
Do Not Accept:
Most students don’t get the attention they need for a proper education
It is difficult to learn on its own
Too many students in one class
2. Target answer: (you can learn) as slow or as fast as you want
Do Not Accept:
"as slow as fast" on its own
addition of "with homeschooling" to the target answer
3. Target answer: on top of that
4. Target answer: B
5. Target answer: C
6. Target answer: D
7. Target answer: hands-on learning
8. Target answer: classes with other kids, (sports or arts classes usually).
Do Not Accept:
classes like those
sports and art classes
9. Target answer: learn a lot (from people who are different from you)
10. Target answer: A
11. Target answer: C
12. Target answer: D
Question 6
Britain’s gender pay gap starts with pocket money
By Magdalena Mis
... The gender pay gap ... between women and men’s earnings starts in childhood in Britain with girls receiving 20 percent less pocket money than boys, according to a [recent online] survey … [of 2000 children in the UK undertaken by the market research agency Childwise].
Boys aged five to 16 receive an average allowance of 10.70 pounds ... per week, while girls [of] the same age get just 8.50 pounds ... , according to ... [the] report. ...
The pay gap grows to 30 percent as children get older, with boys aged 11 to 16 receiving 17.80 pounds ... each week, while girls receive almost a third less with an average of 12.50 pounds,… the report said.
[There are] “an early gender imbalance in the way parents educate their children about money matters and financial independence,” said Jenny Ehren, Childwise research manager.
“The challenge for parents is to avoid inadvertently perpetuating these gender divisions themselves, and to help children learn the skills needed to be a confident and independent adult,” she said in a statement.
Girls seemed to ... [receive less money] than boys and were more likely to have things bought for them. ... [This approach] helped to bridge the pay gap but also ... [partially explained it], the report said.
Parents were more likely to hand out cash to the boys while managing money on [the] girls’ behalf.
British boys were more likely than girls to receive some kind of regular income while girls were more likely to receive no cash at all, the report said.
Sam Smethers of The Fawcett Society, a campaign group promoting women’s ... [employment] rights, ... said [the] gender pay gap between boys and girls reflected the situation they face in adult life.
“These figures reveal that we undervalue girls from a very early age. What chance do they have at work?”
According to [The] Fawcett [Society], ... women in Britain were paid 13.9 percent less than men. [The group has calculated that] at the current rate, it will take another 62 years before women’s work is valued as much as that of men. …
Question:
1. Choose the three true statements (paragraphs 1-7).
A. 20 percent of the girls surveyed said they received less pocket money than boys.
B. Childwise conducted the online survey about gender pay gap.
C. Girls receive £12.50 less allowance each week than boys.
D. Jenny Ehren thinks parents educate boys and girls about money differently.
E. Jenny Ehren thinks children need to learn more about money.
F. Parents were more likely to control boys’ spending than girls’ spending.
Find the word or phrase in paragraphs 1-2 which means the following:
2. Difference
3. Examination
4. Identical
To whom or to what do the underlined words refer? Answer using the words as they appear in the text.
5. ...gender divisions themselves... (paragraph 5)
6. ...to have things bought for them. (paragraph 5)
7. ...partially explained it... (paragraph 6)
Choose the correct answer (paragraphs 8-11).
8. According to the report, a minority of girls receive...
A. More pocket money than boys.
B. Nothing at all as pocket money.
C. As much pocket money as boys.
D. Presents in the form of money.
9. According to Sam Smethers, differences in pay for men and women...
A. Become less important with the passage of time.
B. Reflect the advances made in women’s rights.
C. Are the result of changing employment rights.
D. Are very similar to those between girls and boys.
10. The phrase “What chance do they have?” means:
A. Why won’t girls improve their situation?
B. How many worries must girls face?
C. What is the likelihood girls will succeed?
D. When will girls accept their situation?
11. The Fawcett Society has predicted that only in 62 years’ time will women...
A. Be employed on the same pay rates as men.
B. Be earning more than men for the first time.
C. Work in the same positions as men.
D. Become more valued for their quality of work.
Answer:
1. Target Answer: B, D, E (in any order)
2. Target answer: gap
Do Not Accept: pay gap
3. Target answer: survey
Do Not Accept: online survey
4. Target answer: (the) same
5. Target answer: parents
Do Not Accept:
gender divisions
Parent
6. Target answer: girls
7. Target answer: (the) pay gap
Do Not Accept:
this approach
gender pay gap
"gap" on its own
8. Target answer: (B) nothing at all as pocket money.
9. Target answer: (D) are very similar to those between girls and boys.
10. Target answer: (C) What is the likelihood girls will succeed?
11. Target answer: (A) be employed on the same pay rates as men.
Question 7
What do travel agents do?
Understanding the responsibilities undertaken by this role may help people begin their career and increase their chances of job success. In this article, we explain the role of a travel agent.
[ – 11 – ]
Despite the popularity of automated booking systems for vacations, travel agents are in demand for trips that require thoughtful planning and expertise. Travel agents ensure travel plans, such as activities and costs, receive a personalized touch while often providing clients with the best value for their money.
[ – 12 – ]
Travel agents help clients make travel arrangements or explore different travel package options. They may suggest accommodations or destinations, and they can help people arrange a travel itinerary. A travel agent can also book flights, hotels and make reservations. Before travel +agents can make travel arrangements, it’s essential for them to learn about their clients, including a budget, schedule, ideal vacation and preferred travel method. For example, a travel agent who learns a client is afraid of flying may suggest a cruise instead.
[ – 13 – ]
Additionally, travel agents may field complex questions regarding national and international travel. For example, they can help clients understand the health and safety protocols airlines or countries are currently adhering to for travel. This role can often act as a buffer between the consumer and travel suppliers.
[ – 14 – ]
A travel agent also has various duties that can change daily based on their client or agency work, but some typical responsibilities for this role include:
Question:
Choose the appropriate word from the list that completes each gap in the following text (paragraphs 1-2).
Nowadays, many people make use of [ – 1 – ] booking systems. Nevertheless, some people find that travel agents are still very [ – 2 – ]. They offer face-to-face [ – 3 – ] services to travellers looking for something different, including activities and pricing. Travel agents often deliver [ – 4 – ] value to customers.
| 1. [ – 1 – ] | A. experienced B. real C. online D. individualized E. affordable F. fast G. limited H. helpful |
| 2. [ – 2 – ] | |
| 3. [ – 3 – ] | |
| 4. [ – 4– ] |
The following statements are either true or false. Tick the correct option, then justify it using words as they appear in the text. (paragraphs 3-4).
5. Travel agents do not need to know about their customers’ spending limits
True
False
Justification:
6. Travel agents sometimes recommend an alternative trip to nervous travellers.
True
False
Justification:
7. Travel agents often work together with travel suppliers so the customer does not have to.
True
False
Justification:
Find the word or phrase in paragraph 4 which means the following:
8. answer
9. Rules
10.Following
Choose an appropriate heading from the list that completes each gap in the text.
| 11. [ – 11 – ] | A. A personalized touch B. The importance of offering cheap travel options C. The resilience of travel agents in the digital age D. Booking flights and hotels for clients E. The dos and don’ts of travelling F. Daily responsibilities and flexibility of the role G. Considering the expertise of the client H. Navigating complex travel queries |
| 12. [ – 12 – ] | |
| 13. [ – 13 – ] | |
| 14. [ – 14 – ] |
Answer:
1. Target Answer: C
2. Target Answer: H
3. Target Answer: D
4. Target Answer: B
5. Target answer: False
6. Target answer: True
7. Target answer: True
8. Target answer: field
9. Target answer: protocols
10. Target answer: adhering to
11. Target Answer: C
12. Target Answer: A
13. Target Answer: H
14. Target Answer: F
Question 8
Honoring Black History with Anitra Belle Henderson
In 1860, a plantation owner smuggled in a shipload of 110 African people to Alabama on the Clotilda, the last known slave ship to arrive in the US, decades after the banning of the importation of enslaved people. When enslaved people were freed in 1865, survivors of the Clotilda couldn’t afford to return to Africa, so they founded Africatown instead, a bustling town rooted in their homelands and cultures.
After years of searching for the long-lost Clotilda, a team of historians and archaeologists finally discovered it at the bottom of Alabama’s Mobile River in 2019.
Now, the City of Mobile will open a heritage house this summer to tell the story of the Clotilda’s survivors and of Africatown.
“We are excited to help the community of Africatown tell their story,” says Anitra Belle Henderson, the leader of the team planning all the Africatown projects. “Our goal is for visitors to understand more about those who were enslaved. They have a name and a story.”
The heritage house is designed to be an immersive experience. Visitors will feel the waves of the ocean like the enslaved people felt on their voyage, read stories about the slave trade and the survivors of the Clotilda. They’ll also be able to visit Africatown, where many descendants of the Clotilda’s survivors still reside.
“Each detail of the heritage house was designed with reverence to the ancestors, descendants and the community,” Belle Henderson says. “Those who are curious about African culture can visit an African community on American soil—a community that was built with hope and promise.”
“The many stories show the diverse brilliance of black people,” she says. “Since the discovery of the Clotilda there has been a new excitement in the community. Educating people about Africatown’s past will definitely create a bright future for a community that so deserves the attention it is receiving.”
Question:
The following statements are either true or false. Tick the correct option, then justify it using words as they appear in the text (paragraphs 1-2).
1. We know that other slave ships arrived in the US after the Clotilda.
True
False
Justification:
2. The people who arrived on the Clotilda didn’t have enough money to go back to their home.
True
False
Justification:
3. The founders of Africatown based it on the countries they came from.
True
False
Justification:
4. The location of the Clotilda was identified by a group of experts.
True
False
Justification:
Choose the correct answer (paragraphs 3-7).
5. Henderson and her team are very keen that the heritage house will...
A. give a voice to the Africatown community.
B. lead to further projects in the City of Mobile.
C. encourage more people to visit Africatown.
D. be opened to the public before summer.
6. The heritage house project will enable visitors to…
A. go on board the recently restored Clotilda.
B. meet survivors of the Clotilda in person.
C. learn about the real experiences of the slave trade.
D. see how the Africatown settlement was built.
7. According to Henderson, Africatown was developed with a sense of…
A. optimism.
B. urgency.
C. achievement.
D. uncertainty.
8. According to Henderson, the discovery of the Clotilda…
A. is likely to bring challenges to Africatown.
B. is providing new opportunities for Africatown.
C. has reopened unhappy memories of US history.
D. was inspired by the heritage house project.
Answer the following questions.
9. Which phrase in paragraph 5 suggests that the heritage house will stimulate a number of senses?
10. Which phrase in paragraph 5 tells us that people continue to live in Africatown?
11. Which word in paragraph 6 suggests that respect is a key element in the design of the heritage house?
To whom or to what do the underlined words refer? Answer using words as they appear in the text.
12. Our goal is for visitors... (paragraph 4)
13. They have a name... (paragraph 4)
14. Those who are curious... (paragraph 6)
Answer:
1. Target answer: False
2. Target answer: True
3. Target answer: True
4. Target answer: True
Accept: Addition of "at the bottom of Alabama's Mobile River." to the target answer.
Do Not Accept: Addition of "in 2019" to the target answer.
5. Target Answer: A.
6. Target Answer: C
7. Target Answer: A
8. Target Answer: B
9. Target answer: (an) immersive experience
10. Target answer: (Africatown where many descendants of the Clotilda's survivors) still reside
11. Target answer: reverence
12. Target answer: (the) team planning all the Africatown projects
13. Target answer: those who were enslaved
Accept:
Do Not Accept:
14. Target answer: visitors
Do Not Accept: people
Question 9
Useful diet tips on the road to recovery
In a healthy-eating workshop session at a patient support centre in Hong Kong, about 20 people listen attentively as a dietitian explains the benefits of a vegetarian lifestyle. The participants, many of whom have recovered from cancer, are also given tips on how to get all the nutrients they need if they adopt a meat-free approach.
The gathering is one of the highlights of a wellness programme set up by Maggie’s Cancer Caring Centre. Helen Lui, who runs the charity, said it was important to make sure patients got enough nutrients during and after their treatment. Under the theme “Eating Well”, an array of activities have been staged at the organisation’s specially-designed centre, all aimed at helping patients better equip themselves for the challenges of their illnesses. “As well as talks on nutrition, since body conditions among patients vary, we also carry out diet assessment for individuals and make specific recommendations to them,” Lui said.
Dietitian Sally Poon, who hosted the healthy-eating workshop, said demand for one-on-one diet assessment was huge. When designing personal diet plans for patients, Poon sometimes had to address their concerns about widely-believed food myths, which prompted many to avoid certain ingredients. “I explain to them whether these food myths are substantiated by scientific evidence,” she said. “It’s important for patients to eat enough calories. We don’t normally encourage them to quit any particular type of food.”
Mok Chun-keung, 66, sought advice from the diet expert to deal with his digestive problems. The retiree stopped eating meat after being diagnosed with cancer about two years ago. “I just ate vegetables,” Mok said. He is thankful that Poon has helped him to balance his diet.
The centre was founded by Maggie Jencks, who had first-hand experience of living with cancer. She used this to create a blueprint for a new type of care. The philanthropist saw the need for a welcoming place away from a hospital, where patients, their families and friends could go for support.
The first Maggie’s Centre opened in Edinburgh in 1996, a year after her death. In 2008, the charity opened a temporary centre in Hong Kong, which was relocated five years later to its present address, in a building designed by architect Frank Gehry.
Question:
Choose the correct answer.
1. The workshop participants are...
A. supportive.
B. interested.
C. bored.
D. caring.
2. The workshop is for people who...
A. need to eat well.
B. want to lose weight.
C. are already vegetarians.
D. eat too much meat.
The following statements are either true or false. Tick the correct option, then justify it using words as they appear in the text.
3. The wellness programme runs a number of memorable events.
True
False
Justification:
4. For patients, eating healthily is most important after their treatment.
True
False
Justification:
5. Personal nutrition sessions take place because individual patients vary.
True
False
Justification:
6. Many patients accept rumours about avoiding particular types of food.
True
False
Justification:
7. Sally Poon advises the centre’s patients not to eat meat.
True
False
Justification:
Choose an appropriate ending from the list that completes each sentence.
| 8. Mr Mok... | A. worked at Maggie’s Centre in Edinburgh. B. designed the new caring centre building. C. ate only vegetables after becoming ill. D. formed the idea for the caring centre. E. gave diet advice to Sally Poon. F. opened the first caring centre in 2008. G. designed the first caring centre building. H. helped Mr Mok learn to improve his diet. |
| 9. Sally Poon... | |
| 10. Maggie Jencks... | |
| 11. Frank Gehry... |
Choose the correct answer.
12. Maggie Jencks hoped that her centre would be...
A. located inside a hospital.
B. supported by her family and friends.
C. welcoming to philanthropists.
D. helpful to patients and their loved ones.
13. The main purpose of the text is...
A. to discuss the benefits of healthy eating.
B. to report on the work of the caring centre.
C. to promote the next workshop activity.
D. to inform the reader about Maggie Jencks.
Answer:
1. Target answer: B
2. Target answer: A
3. Target answer: True
4. Target answer: False
5. Target answer: True
6. Target answer: True
7. Target answer: False
8. Target answer: C
9. Target answer: H
10. Target answer: D
11. Target answer: B
12. Target answer: (D) helpful to patients and their loved ones.
13. Target answer: (B) to report on the work of the caring centre.
Question 10
No exams, no uniform and no football team: Inside the best school in the world
Welcome to High Tech High, where classes are just as likely to be making skateboards as studying maths, yet 95% go on to university.
A group of casually dressed teenagers are chattering about their upcoming lessons. The walls around them are hung with artwork. Subject boundaries are fluid. Maths and physics are taught as one. English and history share time. An art and physics scheme resulted in a school full of life-size wooden staircases which led nowhere.
High Tech High has achieved fame thanks to a documentary called Most Likely To Succeed, which showed the life of the school and has been screened around the world. At this school, written exams have been replaced by projects that are displayed to an audience of parents, alumni and locals. The teens don’t carry satchels of books and the corridors are locker-free. But everywhere there’s an air of purpose and good fortune.
This is a school that gets results for its pupils. Pupils are not elite: 15% have special educational needs, 50% are low-income and 44% of the graduates are the first in their family to go on to higher education.
High Tech High was envisioned by Larry Rosenstock, who rethought schooling for the 21st century. He looked at all the elements of a child’s education and he posed the question: How can a system of education that was set up to produce workers for the factories of the 19th and 20th century be relevant to young people today?
In previous generations, workers sat in rows in offices or stood in line by conveyor belts (1). They needed to learn discipline, patience and an understanding of hierarchy. In the 21st century, employment already looks quite different. With less job security and a fast-changing job market, workers need to learn flexibility, resilience and teamwork. In addition to academic skills, there will also be more focus on technology, politics and language.
The school teaches children aged 14–18. The youngest and most senior years share the ground floor, with the elders acting as positive role models for the newbies (2).
The school’s approach to teaching and learning reflects Rosenstock’s approach. He discovered that if children made things as they learnt, their comprehension of the topic was improved. Deeper learning is based on encouraging critical thinking, learning to collaborate, and effective presentation skills.
1 conveyor belts: a continuously moving strip of rubber or metal which is used in factories for moving objects along
2 newbies: newcomers
Question:
Answer the following questions.
1. What is the surprising consequence of students making skateboards and studying maths in High Tech High?
2. Which words in paragraphs 1–2 tell us that students in this school do not wear a uniform?
3. Which word in paragraphs 1–2 means “not rigid”?
4. What was the result of showing the documentary in many countries?
Choose the correct answer.
5. At High Tech High...
A. parents help students with school projects.
B. people from the area teach classes in the school.
C. there are no cupboards for students’ belongings.
D. parents, alumni and locals set exams for students.
6. Which of the following is true about students at High Tech High?
A. Most students come from wealthy families.
B. Some students need extra academic support.
C. All students’ parents are university graduates.
D. Many students receive scholarships.
7. Larry Rosenstock...
A. was the first pupil to attend High Tech High.
B. wanted to educate factory workers.
C. criticized the system of education at High Tech High.
D. wanted to bring education up to date.
8. According to the text, workers in the past...
A. complained about their working conditions.
B. stood behind desks.
C. had to follow instructions.
D. worked very long hours.
9. According to the text, workers today...
A. tend to stay in the same job for a long time.
B. must be able to work quickly.
C. should study science at university.
D. need to adapt to different types of jobs.
10. Choose the four true statements.
A. The classes at High Tech High are for teenagers.
B. High Tech High offers evening classes for adults.
C. The youngest and the oldest students are taught together.
D. Older children show the younger ones how to behave.
E. The school courses are both academic and practical.
F. The school encourages students to be critical of themselves.
G. The school encourages students to work individually.
H. The school teaches students to communicate convincingly.
Answer:
1. Target answer: 95% go on to university
Accept: Other wording with the same meaning, as long as the percentage (95%) is included.
2. Target answer: casually dressed (teenagers)
Do Not Accept: a group of casually dressed teenagers
3. Target answer: fluid
4. Target answer: (High Tech High has) achieved fame
Accept: Other wording with the same meaning
Do Not Accept: the life of the school/High Tech High has been screened around the world
5. Target Answer: C
6. Target Answer: B
7. Target Answer: D
8. Target Answer: C
9. Target Answer: D
10. Target Answer: A, D, E, H (in any order)
A. The classes at High Tech High are for teenagers.
D. Older children show the younger ones how to behave.
E. The school courses are both academic and practical.
H. The school teaches students to communicate convincingly.
Question 1
Use an appropriate text type from the options below the task you choose. Write 250 to 400 words.
Your city is considering closing the local library because too few people use it. You do not want this to happen. Write a text for the city council in which you explain why you are concerned about this and suggest what they can do to attract more people to the library.
| Leaflet | Letter | Presentation |
Question 2
Use an appropriate text type from the options below the task you choose. Write 250 to 400 words.
You feel that one of your school rules is outdated and may have negative impacts on students. You want this rule changed. Write a text in which you explain to the school principal why this rule is a problem and suggest how it could be changed.
| Blog | Speech | Proposal |
Question 3
Use an appropriate text type from the options below the task you choose. Write 250 to 400 words.
You recently met a business owner who thinks that after-school activities are more useful than lessons. You found his/her ideas interesting, and you want to share them with the other students at your school. Write a text describing and discussing the business owner’s ideas in more detail.
| Interview | Online forum posting | Proposal |
Question 4
Use an appropriate text type from the options below the task you choose. Write 250 to 400 words.
Your school, which is in an English-speaking country, is planning to offer beginner English classes to help new overseas students settle into school life. Your school principal has asked all English B students to recommend useful topics for these lessons. Write a text offering your ideas for such lessons and explaining why they would be helpful to the new students.
| Leaflet | Letter | Proposal |
Question 5
A student talks about her experience of homeschooling
Elena Kervitsky, Contributor
Student in Maryland, USA
I left school in the third grade (1) because it is difficult to learn when there are 30 or more kids in each class. Most students don’t get the attention they need for a proper education.
With homeschooling, you can learn as slow or as fast as you want. You must learn the required topics but you can choose what you learn on top of that. Your choice is not limited to the five or less options you get as extra classes if you are in school.
Someone who is in a school has a very restricting schedule — you have an exact amount of sick days or snow days (2) and holidays. A benefit of homeschooling is that you can work when you want so you can take a trip at any time of the year. I have been all over the world thanks to my choice of education.
In most schools, you learn with a textbook, but homeschoolers also learn with hands-on learning. It is difficult to have this type of learning in a classroom because of the number of students, but for homeschoolers it’s an effective and exciting way to learn.
Some people think that homeschoolers have no social life. However, most homeschoolers take classes with other kids — sports or arts classes usually. In fact, I have met some of my best friends at classes like those. With homeschooling, you meet some really cool people, and you learn a lot from people who are different from you.
Homeschooling requires a lot of discipline. Once a year, all homeschoolers meet with a teacher who reviews the work they have done that year. You either pass or get a warning. If you get a warning, you have not done enough work and they will expect you to do a lot more of it the next year. If you don’t pass the next year, you will be sent back to school, and no one who has enjoyed homeschooling wants that. Homeschooling has its ups and downs, but it is an amazing experience altogether.
1 third grade: the third school year of primary school. Students are usually 8–9 years old
2 snow days: days when schools close because of snow
Question:
Answer the following questions (paragraphs 1-2).
1. Why did the writer decide to stop attending school?
2. Which phrase shows that homeschoolers can set the pace of their learning?
3. Which phrase means “additionally”?
What do the following words mean in the text? Choose the appropriate words from the list.
| 4. schedule (paragraph 3) | A. volume B. timetable C. number D. advantage E. demand F. scheme |
| 5. amount (paragraph 3) | |
| 6. benefit (paragraph 3) |
Find the words that complete the following sentences. Answer using the words as they appear in paragraphs 4-5.
7. If there are many students in a class, it is difficult to have…
8. The writer says she has been able to make best friends in...
9. Mixing with a variety of new people allows homeschoolers to…
Choose the correct answer (paragraph 6).
10. According to the writer, homeschoolers must…
A. Develop their self-management skills.
B. Send their work to a local teacher.
C. Learn a lot of information by heart.
D. Review their own work each year.
11. Homeschoolers who do not pass the year for the first time have to…
A. Repeat the whole school year.
B. Make specific improvements.
C. Demonstrates a greater effort.
D. Return to the school classroom.
12. When the writer says that “Homeschooling has its ups and downs”, the author is suggesting that…
A. It is a rather imprecise way to learn.
B. It produces both good and poor results.
C. It is an unpredictable form of education.
D. It has advantages and disadvantages.
Question 6
Britain’s gender pay gap starts with pocket money
By Magdalena Mis
... The gender pay gap ... between women and men’s earnings starts in childhood in Britain with girls receiving 20 percent less pocket money than boys, according to a [recent online] survey … [of 2000 children in the UK undertaken by the market research agency Childwise].
Boys aged five to 16 receive an average allowance of 10.70 pounds ... per week, while girls [of] the same age get just 8.50 pounds ... , according to ... [the] report. ...
The pay gap grows to 30 percent as children get older, with boys aged 11 to 16 receiving 17.80 pounds ... each week, while girls receive almost a third less with an average of 12.50 pounds,… the report said.
[There are] “an early gender imbalance in the way parents educate their children about money matters and financial independence,” said Jenny Ehren, Childwise research manager.
“The challenge for parents is to avoid inadvertently perpetuating these gender divisions themselves, and to help children learn the skills needed to be a confident and independent adult,” she said in a statement.
Girls seemed to ... [receive less money] than boys and were more likely to have things bought for them. ... [This approach] helped to bridge the pay gap but also ... [partially explained it], the report said.
Parents were more likely to hand out cash to the boys while managing money on [the] girls’ behalf.
British boys were more likely than girls to receive some kind of regular income while girls were more likely to receive no cash at all, the report said.
Sam Smethers of The Fawcett Society, a campaign group promoting women’s ... [employment] rights, ... said [the] gender pay gap between boys and girls reflected the situation they face in adult life.
“These figures reveal that we undervalue girls from a very early age. What chance do they have at work?”
According to [The] Fawcett [Society], ... women in Britain were paid 13.9 percent less than men. [The group has calculated that] at the current rate, it will take another 62 years before women’s work is valued as much as that of men. …
Question:
1. Choose the three true statements (paragraphs 1-7).
A. 20 percent of the girls surveyed said they received less pocket money than boys.
B. Childwise conducted the online survey about gender pay gap.
C. Girls receive £12.50 less allowance each week than boys.
D. Jenny Ehren thinks parents educate boys and girls about money differently.
E. Jenny Ehren thinks children need to learn more about money.
F. Parents were more likely to control boys’ spending than girls’ spending.
Find the word or phrase in paragraphs 1-2 which means the following:
2. Difference
3. Examination
4. Identical
To whom or to what do the underlined words refer? Answer using the words as they appear in the text.
5. ...gender divisions themselves... (paragraph 5)
6. ...to have things bought for them. (paragraph 5)
7. ...partially explained it... (paragraph 6)
Choose the correct answer (paragraphs 8-11).
8. According to the report, a minority of girls receive...
A. More pocket money than boys.
B. Nothing at all as pocket money.
C. As much pocket money as boys.
D. Presents in the form of money.
9. According to Sam Smethers, differences in pay for men and women...
A. Become less important with the passage of time.
B. Reflect the advances made in women’s rights.
C. Are the result of changing employment rights.
D. Are very similar to those between girls and boys.
10. The phrase “What chance do they have?” means:
A. Why won’t girls improve their situation?
B. How many worries must girls face?
C. What is the likelihood girls will succeed?
D. When will girls accept their situation?
11. The Fawcett Society has predicted that only in 62 years’ time will women...
A. Be employed on the same pay rates as men.
B. Be earning more than men for the first time.
C. Work in the same positions as men.
D. Become more valued for their quality of work.
Question 7
What do travel agents do?
Understanding the responsibilities undertaken by this role may help people begin their career and increase their chances of job success. In this article, we explain the role of a travel agent.
[ – 11 – ]
Despite the popularity of automated booking systems for vacations, travel agents are in demand for trips that require thoughtful planning and expertise. Travel agents ensure travel plans, such as activities and costs, receive a personalized touch while often providing clients with the best value for their money.
[ – 12 – ]
Travel agents help clients make travel arrangements or explore different travel package options. They may suggest accommodations or destinations, and they can help people arrange a travel itinerary. A travel agent can also book flights, hotels and make reservations. Before travel +agents can make travel arrangements, it’s essential for them to learn about their clients, including a budget, schedule, ideal vacation and preferred travel method. For example, a travel agent who learns a client is afraid of flying may suggest a cruise instead.
[ – 13 – ]
Additionally, travel agents may field complex questions regarding national and international travel. For example, they can help clients understand the health and safety protocols airlines or countries are currently adhering to for travel. This role can often act as a buffer between the consumer and travel suppliers.
[ – 14 – ]
A travel agent also has various duties that can change daily based on their client or agency work, but some typical responsibilities for this role include:
Question:
Choose the appropriate word from the list that completes each gap in the following text (paragraphs 1-2).
Nowadays, many people make use of [ – 1 – ] booking systems. Nevertheless, some people find that travel agents are still very [ – 2 – ]. They offer face-to-face [ – 3 – ] services to travellers looking for something different, including activities and pricing. Travel agents often deliver [ – 4 – ] value to customers.
| 1. [ – 1 – ] | A. experienced B. real C. online D. individualized E. affordable F. fast G. limited H. helpful |
| 2. [ – 2 – ] | |
| 3. [ – 3 – ] | |
| 4. [ – 4– ] |
The following statements are either true or false. Tick the correct option, then justify it using words as they appear in the text. (paragraphs 3-4).
5. Travel agents do not need to know about their customers’ spending limits
True
False
Justification:
6. Travel agents sometimes recommend an alternative trip to nervous travellers.
True
False
Justification:
7. Travel agents often work together with travel suppliers so the customer does not have to.
True
False
Justification:
Find the word or phrase in paragraph 4 which means the following:
8. answer
9. Rules
10.Following
Choose an appropriate heading from the list that completes each gap in the text.
| 11. [ – 11 – ] | A. A personalized touch B. The importance of offering cheap travel options C. The resilience of travel agents in the digital age D. Booking flights and hotels for clients E. The dos and don’ts of travelling F. Daily responsibilities and flexibility of the role G. Considering the expertise of the client H. Navigating complex travel queries |
| 12. [ – 12 – ] | |
| 13. [ – 13 – ] | |
| 14. [ – 14 – ] |
Question 8
Honoring Black History with Anitra Belle Henderson
In 1860, a plantation owner smuggled in a shipload of 110 African people to Alabama on the Clotilda, the last known slave ship to arrive in the US, decades after the banning of the importation of enslaved people. When enslaved people were freed in 1865, survivors of the Clotilda couldn’t afford to return to Africa, so they founded Africatown instead, a bustling town rooted in their homelands and cultures.
After years of searching for the long-lost Clotilda, a team of historians and archaeologists finally discovered it at the bottom of Alabama’s Mobile River in 2019.
Now, the City of Mobile will open a heritage house this summer to tell the story of the Clotilda’s survivors and of Africatown.
“We are excited to help the community of Africatown tell their story,” says Anitra Belle Henderson, the leader of the team planning all the Africatown projects. “Our goal is for visitors to understand more about those who were enslaved. They have a name and a story.”
The heritage house is designed to be an immersive experience. Visitors will feel the waves of the ocean like the enslaved people felt on their voyage, read stories about the slave trade and the survivors of the Clotilda. They’ll also be able to visit Africatown, where many descendants of the Clotilda’s survivors still reside.
“Each detail of the heritage house was designed with reverence to the ancestors, descendants and the community,” Belle Henderson says. “Those who are curious about African culture can visit an African community on American soil—a community that was built with hope and promise.”
“The many stories show the diverse brilliance of black people,” she says. “Since the discovery of the Clotilda there has been a new excitement in the community. Educating people about Africatown’s past will definitely create a bright future for a community that so deserves the attention it is receiving.”
Question:
The following statements are either true or false. Tick the correct option, then justify it using words as they appear in the text (paragraphs 1-2).
1. We know that other slave ships arrived in the US after the Clotilda.
True
False
Justification:
2. The people who arrived on the Clotilda didn’t have enough money to go back to their home.
True
False
Justification:
3. The founders of Africatown based it on the countries they came from.
True
False
Justification:
4. The location of the Clotilda was identified by a group of experts.
True
False
Justification:
Choose the correct answer (paragraphs 3-7).
5. Henderson and her team are very keen that the heritage house will...
A. give a voice to the Africatown community.
B. lead to further projects in the City of Mobile.
C. encourage more people to visit Africatown.
D. be opened to the public before summer.
6. The heritage house project will enable visitors to…
A. go on board the recently restored Clotilda.
B. meet survivors of the Clotilda in person.
C. learn about the real experiences of the slave trade.
D. see how the Africatown settlement was built.
7. According to Henderson, Africatown was developed with a sense of…
A. optimism.
B. urgency.
C. achievement.
D. uncertainty.
8. According to Henderson, the discovery of the Clotilda…
A. is likely to bring challenges to Africatown.
B. is providing new opportunities for Africatown.
C. has reopened unhappy memories of US history.
D. was inspired by the heritage house project.
Answer the following questions.
9. Which phrase in paragraph 5 suggests that the heritage house will stimulate a number of senses?
10. Which phrase in paragraph 5 tells us that people continue to live in Africatown?
11. Which word in paragraph 6 suggests that respect is a key element in the design of the heritage house?
To whom or to what do the underlined words refer? Answer using words as they appear in the text.
12. Our goal is for visitors... (paragraph 4)
13. They have a name... (paragraph 4)
14. Those who are curious... (paragraph 6)
Question 9
Useful diet tips on the road to recovery
In a healthy-eating workshop session at a patient support centre in Hong Kong, about 20 people listen attentively as a dietitian explains the benefits of a vegetarian lifestyle. The participants, many of whom have recovered from cancer, are also given tips on how to get all the nutrients they need if they adopt a meat-free approach.
The gathering is one of the highlights of a wellness programme set up by Maggie’s Cancer Caring Centre. Helen Lui, who runs the charity, said it was important to make sure patients got enough nutrients during and after their treatment. Under the theme “Eating Well”, an array of activities have been staged at the organisation’s specially-designed centre, all aimed at helping patients better equip themselves for the challenges of their illnesses. “As well as talks on nutrition, since body conditions among patients vary, we also carry out diet assessment for individuals and make specific recommendations to them,” Lui said.
Dietitian Sally Poon, who hosted the healthy-eating workshop, said demand for one-on-one diet assessment was huge. When designing personal diet plans for patients, Poon sometimes had to address their concerns about widely-believed food myths, which prompted many to avoid certain ingredients. “I explain to them whether these food myths are substantiated by scientific evidence,” she said. “It’s important for patients to eat enough calories. We don’t normally encourage them to quit any particular type of food.”
Mok Chun-keung, 66, sought advice from the diet expert to deal with his digestive problems. The retiree stopped eating meat after being diagnosed with cancer about two years ago. “I just ate vegetables,” Mok said. He is thankful that Poon has helped him to balance his diet.
The centre was founded by Maggie Jencks, who had first-hand experience of living with cancer. She used this to create a blueprint for a new type of care. The philanthropist saw the need for a welcoming place away from a hospital, where patients, their families and friends could go for support.
The first Maggie’s Centre opened in Edinburgh in 1996, a year after her death. In 2008, the charity opened a temporary centre in Hong Kong, which was relocated five years later to its present address, in a building designed by architect Frank Gehry.
Question:
Choose the correct answer.
1. The workshop participants are...
A. supportive.
B. interested.
C. bored.
D. caring.
2. The workshop is for people who...
A. need to eat well.
B. want to lose weight.
C. are already vegetarians.
D. eat too much meat.
The following statements are either true or false. Tick the correct option, then justify it using words as they appear in the text.
3. The wellness programme runs a number of memorable events.
True
False
Justification:
4. For patients, eating healthily is most important after their treatment.
True
False
Justification:
5. Personal nutrition sessions take place because individual patients vary.
True
False
Justification:
6. Many patients accept rumours about avoiding particular types of food.
True
False
Justification:
7. Sally Poon advises the centre’s patients not to eat meat.
True
False
Justification:
Choose an appropriate ending from the list that completes each sentence.
| 8. Mr Mok... | A. worked at Maggie’s Centre in Edinburgh. B. designed the new caring centre building. C. ate only vegetables after becoming ill. D. formed the idea for the caring centre. E. gave diet advice to Sally Poon. F. opened the first caring centre in 2008. G. designed the first caring centre building. H. helped Mr Mok learn to improve his diet. |
| 9. Sally Poon... | |
| 10. Maggie Jencks... | |
| 11. Frank Gehry... |
Choose the correct answer.
12. Maggie Jencks hoped that her centre would be...
A. located inside a hospital.
B. supported by her family and friends.
C. welcoming to philanthropists.
D. helpful to patients and their loved ones.
13. The main purpose of the text is...
A. to discuss the benefits of healthy eating.
B. to report on the work of the caring centre.
C. to promote the next workshop activity.
D. to inform the reader about Maggie Jencks.
Question 10
No exams, no uniform and no football team: Inside the best school in the world
Welcome to High Tech High, where classes are just as likely to be making skateboards as studying maths, yet 95% go on to university.
A group of casually dressed teenagers are chattering about their upcoming lessons. The walls around them are hung with artwork. Subject boundaries are fluid. Maths and physics are taught as one. English and history share time. An art and physics scheme resulted in a school full of life-size wooden staircases which led nowhere.
High Tech High has achieved fame thanks to a documentary called Most Likely To Succeed, which showed the life of the school and has been screened around the world. At this school, written exams have been replaced by projects that are displayed to an audience of parents, alumni and locals. The teens don’t carry satchels of books and the corridors are locker-free. But everywhere there’s an air of purpose and good fortune.
This is a school that gets results for its pupils. Pupils are not elite: 15% have special educational needs, 50% are low-income and 44% of the graduates are the first in their family to go on to higher education.
High Tech High was envisioned by Larry Rosenstock, who rethought schooling for the 21st century. He looked at all the elements of a child’s education and he posed the question: How can a system of education that was set up to produce workers for the factories of the 19th and 20th century be relevant to young people today?
In previous generations, workers sat in rows in offices or stood in line by conveyor belts (1). They needed to learn discipline, patience and an understanding of hierarchy. In the 21st century, employment already looks quite different. With less job security and a fast-changing job market, workers need to learn flexibility, resilience and teamwork. In addition to academic skills, there will also be more focus on technology, politics and language.
The school teaches children aged 14–18. The youngest and most senior years share the ground floor, with the elders acting as positive role models for the newbies (2).
The school’s approach to teaching and learning reflects Rosenstock’s approach. He discovered that if children made things as they learnt, their comprehension of the topic was improved. Deeper learning is based on encouraging critical thinking, learning to collaborate, and effective presentation skills.
1 conveyor belts: a continuously moving strip of rubber or metal which is used in factories for moving objects along
2 newbies: newcomers
Question:
Answer the following questions.
1. What is the surprising consequence of students making skateboards and studying maths in High Tech High?
2. Which words in paragraphs 1–2 tell us that students in this school do not wear a uniform?
3. Which word in paragraphs 1–2 means “not rigid”?
4. What was the result of showing the documentary in many countries?
Choose the correct answer.
5. At High Tech High...
A. parents help students with school projects.
B. people from the area teach classes in the school.
C. there are no cupboards for students’ belongings.
D. parents, alumni and locals set exams for students.
6. Which of the following is true about students at High Tech High?
A. Most students come from wealthy families.
B. Some students need extra academic support.
C. All students’ parents are university graduates.
D. Many students receive scholarships.
7. Larry Rosenstock...
A. was the first pupil to attend High Tech High.
B. wanted to educate factory workers.
C. criticized the system of education at High Tech High.
D. wanted to bring education up to date.
8. According to the text, workers in the past...
A. complained about their working conditions.
B. stood behind desks.
C. had to follow instructions.
D. worked very long hours.
9. According to the text, workers today...
A. tend to stay in the same job for a long time.
B. must be able to work quickly.
C. should study science at university.
D. need to adapt to different types of jobs.
10. Choose the four true statements.
A. The classes at High Tech High are for teenagers.
B. High Tech High offers evening classes for adults.
C. The youngest and the oldest students are taught together.
D. Older children show the younger ones how to behave.
E. The school courses are both academic and practical.
F. The school encourages students to be critical of themselves.
G. The school encourages students to work individually.
H. The school teaches students to communicate convincingly.